Przy okazji Międzynarodowej Konferencji Przeciwdziałania Bezrobociu z jak najlepszej strony
zaprezentował się Zespół Szkół Techniczno - Usługowych z ulicy Matejki. Uczniowie z tegoż zespołu szkół przygotowali
dla uczestników konferencji potrawy narodowe z państw, których przedstawiciele biorą w niej udział.
W skład Zespołu Szkół Techniczno- Usługowych wchodzą: Technikum Hotelarskie, Technikum Gastronomiczne,
Technikum Przemysłu Drzewnego, Liceum Handlowe, Liceum Profilowane Ekonomiczno - Administracyjne oraz Liceum Profilowane
Usługowo - Gospodarcze.
W Zespole Szkół Techniczno - Usługowych kształci się obecnie blisko 50 uczniów. Jego uczniowie biorą m.in.
udział w Międzynarodowym Konkursie Hotelarsko - Gastronomicznym "Srebrny Kłos" organizowanym przez Centrum Kształcenia Zawodowego w Eberswalde,
konkursie wiedzy o kuchniach krajów skandynawskich, a także przystępują do konkursu wiedzy o hotelarstwie im. L. Wellmana.
Zespół Szkół Techniczno - Usługowych bierze też udział w programach unijnych: "Leonardo da Vinci" realizującym założenia finansowania
praktyk zagranicznych dla młodzieży we współpracy z Centrum Kształcenia Zawodowego w Eberswalde oraz "Socrates Commenius" realizowanym we współpracy z
pięcioma państwami Unii Europejskiej w oparciu o zagadnienia ekonomiczne.
Uczestnikom dzisiejszej konferencji uczniowie Technikum Gastronomicznego i Hotelarskiego zaserwowali paprykę nadziewaną bryndzą (jako przykład kuchni czeskiej),
Naleśniki Suzette (Francja), tartę z porami i bekonem (Irlandia), sałatkę ziemniaczaną (Niemcy), pomidory nadziewaną bakłażanami (Rumunia) oraz zupę gulaszową(Węgry).
Wszyscy z uznaniem wypowiadali się o potrawach przygotowanych przez przyszłych mistrzów kuchni pobierających dziś naukę w szkole na Hugo.
przygotował: Wojciech Kempa
|